Настъпва екологична катастрофа по Северното Черноморие, твърди пред Телеграф Емил Милев, председател

...
Настъпва екологична катастрофа по Северното Черноморие, твърди пред Телеграф Емил Милев, председател
Коментари Харесай

Експерт: Иде страшна екокатастрофа с Вера су, ще отрови рибата

Настъпва екологична злополука по Северното Черноморие, твърди пред " Телеграф "  Емил Милев, ръководител на Сдружение „ Черноморски изгрев ”, обединяващо професионално заети лица в региона на морския лов на риба в Черно море.

" Изпратихме писмото поради безпокойството, което риболовците изпитват от проблемите, които ще зародят след разсипване на товара от азотен тор.

Ние предизвикваме страната, тъй като към този момент 7 дни няма никакъв действителен проект за деяние, а и аз нямам доверие да има. Ако имаха предпочитание, до момента казусът щеше да бъде позволен.

За мен това е липса на вдишване на отговорност.

Корабът заседна край Камен бряг на 20 септември. В продължение на пет дни бяха изпратени десетки сигнали от разнообразни организации, които за жалост не доведоха до действителни резултати и пет дни бяха изгубени в пояснения за административни процедури и декларация, че притежателят на плавателния съд е виновен за изтеглянето на кораба.

Собственикът е виновен за създалата се обстановка, само че още по-голяма е отговорността на страната за предотвратяването на огромно замърсяване във водите на Черно море.Ако страната ни няма подобаващата техника за този вид морско избавяне, дано потърси помощ от прилежащите страни или Европейската комисия, която има изключителна подготвеност за запазване на морските биологични запаси във водите на Европейски Съюз в Черно море ", споделя Емил Милев.

Той е на мнение, че за миналите дни, когато не са подхванати ограничения, е можело да се  направи въжена линия – има 20 метра до брега и последователно товарът да се разтовари.

" Следя всеки ден обстановката и виждам, че нищо не се прави. Днес (вчера – б.а.) някакво водолазно корабче на Военноморски сили потегли от Варна за Камен бряг в 6.00 ч.Това значи, че към 11,30 ще е на място. Каза се, че по всяка възможност ще пуснат още котви, с цел да подсилят и укрепят на място кораба. Лично аз нямам доверие това да стане.Всички риболовни кораби от Северното Черноморие сме наясно, че съгласно метеорологичните прогнози след вторник – 28 септември, времето се скапва и ветровете ще доведат до такива безредици, които да разбият плавателния съд.

За сряда дават талази от 1 метър, за четвъртък - талази от 2 метра и мощен североизточен вятър, което значи 4-5 бала. Корабът ще бъде разрушен в скалите и раздвоен. Собственикът ще си вземе застраховката, а последствията остават за нас, риболовците ", споделя Милев.

Според него последствията ще са голяма екологична злополука.

" Колкото и да настояват, че няма разлив на азотни торове, нямам доверие.Още повече, откакто научих, че товарът не е в чували, а е в насипно положение в трюма.Представяте ли си, в случай че е правилно!

Това са 3000 тона азотен тор. Не може да няма и теч на гориво. И като прибавим страхотния медиен звук, който ще се вдигне – ето ви заличаване на риболова и туризма.Никой няма да си купува риба, никой няма да идва на нос Калиакра, на Яйлата и на Болата. Това са все резервати и предпазени местности.Да не забравяме, че това е най-благодатният за нас, риболовците, регион.Около Шабла и Калиакра рибата се концентрира и се лови елементарно. Край Каварна пък са двете най-големи мидени плантации. Ние, риболовците, ловим риба към 100 дни в годината и за този интервал би трябвало да изхранваме фамилиите си. Ако се случи непоправимото с „ Вера Су “, сезонът ни ще бъде провален ", сигнализира Милев.

Той сподели, че сега в морето има много сафрид, а риболовците очакват чернокопа. " Това е най-хубавото време на годината за риболова. Обезпокоени сме обаче, че то ще съвпадне с предстоящата екокатастрофа, в случай че не се вземат незабавни ограничения.

Нека отново да кажа – ние от „ Черноморски изгрев “ не сме избавителен център, не сме експерти, само че можем с всички 53 кораба, които са с дължина от 12 до 27 метра, да участваме в акцията по разтоварване на азотния тор до най-близкото пристанище до нос Чиракман в Каварна.Да не се случи обаче оправданието, както всякога – като духне вятърът, да кажат – ние щяхме, само че в последния миг времето ни изненада. Много се опасявам от това опрощение – в последния миг ", добави Милев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР